Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Индексите на БФБ приключиха седмицата с ръстове

Борсата посрещна една нова компания

Индексите на БФБ приключиха седмицата с ръстове

Снимка: архив Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) приключиха седмицата с ръстове. Сключиха се 348 сделки с 39 емисии акции, като се формира оборот в размер на почти 3,7 млн. лева.

Водещият индекс SOFIX добави 1,35% до 448,61 пункта. Широкият бенчмарк BGBX40 се повиши с 1,2% до 94,39 пункта.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT нарасна с 0,11% до 129,13 пункта, а равнопретегленият BGTR30 – с 0,97% до 459,61 пункта.

Най-голяма подкрепа на SOFIX оказаха акциите на Стара планина холд, които се повишиха с малко над 6 на сто.

На второ място по ръст в рамките на индекса се нареждат акциите на Индустриален холдинг България, които поскъпнаха с 3,89%.

Акциите на Албена се оттласнаха с 3,22%.

Най-голяма подкрепа на широкия индекс оказаха акциите на Зърнени храни България, които поскъпнаха с 16,55%.

На второ място по ръст в рамките на индекса се нареждат акциите на Неохим – 7,14%, а на трето е Еврохолд България с 6,9%.

Лидер по най-голям оборот в днешната сесия е Асенова крепост с 2,16 млн. лева, а на второ място е Еврохолд България с малко над 1 млн. лева. На трето място е Първа инвестиционна банка със 153 121,72 лева.

Тази седмица Комисията за финансов надзор (КФН) най-сетне потвърди проспекта за първично публично предлагане на емисия акции на Първа инвестиционна банка, които ще бъдат издадени в резултат на увеличаване на капитала на банката. Емисията е в размер до 40 000 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка една. Последната цена на акциите на банката е 2,40 лв. за брой, тоест - малко над 2 пъти под исканата цена.

Увеличението на капитала е във връзка с изпълнението на изискванията на Европейската централна банка за запълване на капиталовия недостиг, констатиран след стрес тест на най-големите български банки заради желанието на България да се присъедини към „чакалнята“ за еврозоната. По това време банката вече бе осигурила 130 млн. евро от допълнителния капиталов буфер.

Също тази седмица на БФБ започна търговията с акциите на нова компания -  „Илевън Кепитъл“ АД, компания за дялови инвестиции в стартиращи компании на ранен етап.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Финансист: Листването на технологични компании на БФБ трябва да е по-атрактивно